Przestrzeń agroturystyczna
Przestrzeń agroturystyczna w wąskim znaczeniu tego pojęcia ogranicza się do terenu gospodarstwa rolnego, które przyjmuje gości – turystów. W szerszym sensie pojęcie odnosi się również do najbliższego otoczenia tego gospodarstwa oraz do nieco dalszej jego okolicy. To bardzo ważne pojęcie, z którego agroturystyka musi często korzystać. Na wartość przestrzeni agroturystycznej wpływa wiele czynników, z których za najbardziej istotne można uznać: piękny krajobraz i malownicza okolica, tereny atrakcyjne przyrodniczo, dziedzictwo materialne i etniczne, warunki korzystne dla wędkarstwa, narciarstwa lub pieszych wędrówek, dobra dostępność oraz skuteczna działalność promocyjna.
Ze względy na to, że człowiek może wpłynąć jedynie na marketingową stronę związaną z rozwojem agroturystyki, należy uznać, że niektóre tereny są wręcz idealne z natury dla rozwoju agroturystyki. Gorzej z tymi obszarami wiejskimi, na których brak atrakcji turystycznych. Im większe walory ma okolica, tym większe szanse na pomyślny rozwój agroturystyki w danym rejonie. Atrakcyjne formy terenu oraz czyste środowisko to te czynniki, które w rozwoju agroturystyki mają największe znaczenie.